14/12/11

ηλιακοι θερμοσιφωνες - μέρη ηλιακού θερμοσίφωνα


Αρχή λειτουργίας ηλιακού θερμοσίφωνα

Ο ηλιακός θερμοσίφωνας κατά την λειτουργία του εκμεταλλεύεται την λεγόμενη "αρχή του θερμοσιφώνου" δηλαδή το φυσικό φαινόμενο της ροής των ρευστών λόγω διαφοράς θερμοκρασίας (διαφοράς πυκνότητας). Το θερμό νερό έχει την τάση να ανεβαίνει προς τα πάνω. Έτσι επιτυγχάνεται η συνεχής ροή του νερού με φυσικό τρόπο χωρίς αντλία (κυκλοφορητή), από το θερμότερο σημείο (ηλιακοί συλλέκτες) προς το ψυχρότερο (δοχείο νερού), μέχρις ότου τα δύο αυτά σημεία να αποκτήσουν παρόμοιες θερμοκρασίες. Για να μπορεί να γίνει αυτό, πρέπει το ψυχρότερο σημείο να είναι ψηλότερα από το θερμότερο σημείο και για τον λόγο αυτό όλοι οι ηλιακοί θερμοσίφωνες έχουν τη δεξαμενή αποθήκευσης πάντα ψηλότερα από
τους ηλιακούς συλλέκτες. Η συνολική απόδοση του ηλιακού θερμοσίφωνα εξαρτάται από τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος, από την σωστή θερμική μόνωση του συστήματος και από το ποσοστό νέφωσης.

 
Μέρη ηλιακού θερμοσίφωνα

Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες, ανεξάρτητα από τον τύπο τους (ανοικτού ή κλειστού κυκλώματος), αποτελούνται από δύο βασικά μέρη:
α) Το τμήμα συλλογής (ή επιφάνεια απορρόφησης της ηλιακής ακτινοβολίας), που το αποτελούν οι ηλιακοί συλλέκτες.
β) Το τμήμα αποθήκευσης, που είναι η δεξαμενή νερού (το δοχείο αποθήκευσης του ζεστού νερού).
Τα δύο αυτά μέρη συνδέονται μεταξύ τους με σωληνώσεις και είναι μαζί (με την δεξαμενή νερού πάντα σε ψηλότερο σημείο από τους ηλιακούς συλλέκτες).

Σε μεγαλύτερα ηλιακά συστήματα μπορούν να είναι και χωριστά (οι ηλιακοί συλλέκτες στην κεραμοσκεπή ή στην ταράτσα και η δεξαμενή σε άλλο χώρο, π.χ. λεβητοστάσιο) και να χρησιμοποιούνται κυκλοφορητές (αντλίες) για την κυκλοφορία του ζεστού νερού. Η δεξαμενή αποθήκευσης μπορεί να διαθέτει και ηλεκτρική αντίσταση με θερμοστάτη, για να μπορεί να παράγει ζεστό νερό όταν επικρατεί κρύο και συννεφιά.

Οι καλύτερης ποιότητας ηλιακοί θερμοσίφωνες διαθέτουν και μερικά επιπλέον εξαρτήματα ασφαλείας και ελέγχου, όπως αυτόματα εξαεριστικά ή βαλβίδα υπερπίεσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου